Het groene dak is de nieuwe tuintrend, op hoogte wel te verstaan. Een groen dak, of vegetatiedak, is een dak dat is bedekt met planten. Een meer formelere naam is overigens ‘begroeid dak’ of ‘dakbegroeiing’, het is maar dat u het weet. Met een groen dak heb je als het ware een tuin boven je hoofd. Daarmee creëer je je eigen groene stadswoning. Een mooie afwisseling van al die op elkaar lijkende pannendaken.
Een groen dak isoleert ook nog eens heel goed: door de welige bedekking blijft je huis in warme zomers een stuk koeler, erg prettig als je bijvoorbeeld op zolder slaapt. Zoek wel eerst uit of jouw dakbedekking er geschikt voor is: voorwaarde van een groen dak is namelijk een wortelbestendige ondergrond. Er zijn ook groendakpannen verkrijgbaar, dit zijn begroeide dakpannen, die zo zijn ontworpen dat ze even zwaar zijn als normale dakpannen.
Net als een tuin op de begane grond kan je ook op een groen dak enorm variëren. Je kan het bijvoorbeeld heel eenvoudig en mooi strak houden met alleen gras. Of je legt je eigen heidetuin aan, met heidestruikjes, jeneverbes, brem en diverse mossen. Weet wel dat heidesoorten van zure grond houden. En natuurlijk kan je deze tuintrend ook heel bloemig uitvoeren, leg bijvoorbeeld je eigen bloementapijt op hoogte aan met verschillende soorten wilde bloemen. Al deze uitvoeringen noemen we extensieve begroeiing.
Als je echt wil uitpakken kies je echter voor intensieve begroeiing en voorzie je je groene stadswoning ook van bomen. Het is wel aan te raden eerst na te vragen of jouw dak daar geschikt voor is, qua stevigheid.
Een groen dak combineert ook prima met zonnepanelen, die tussen al dat groen ook anders ogen dan op een pannendak.
Er zijn trouwens ook al groene daken op gebouwen in de vorm van complete parken, inclusief voetbalveldje en speeltuin. Op die manier wordt er slim gebruik gemaakt van ruimte, waardoor het kale grijze beton van een parkeergaragedak opeens ruimte biedt aan allerlei vormen van recreatie.