Veilig wonen

Het belang van een goede koolstofmonoxidemelder in huis

18 januari 2018
caution

Elk jaar overlijden er gemiddeld twaalf mensen aan vergiftiging door koolmonoxide. Dat lijken er misschien niet veel te zijn, maar dat is het wel wanneer je beseft dat het eigenlijk helemaal niet nodig is. Er zijn prima detectoren die koolmonoxide kunnen detecteren en u op tijd waarschuwen wanneer de sluipmoordenaar in huis aanwezig is.

Sluipmoordenaar?

Jazeker, koolmonoxide – ook wel koolstofmonoxide genoemd, dat is hetzelfde – is een sluipmoordenaar. Het is een gas dat bij een onvolledige verbranding vrij komt. Dat kan gebeuren wanneer u een open haard hebt en de gassen worden niet goed door de schoorsteen afgevoerd. Ook komt koolmonoxide vrij in de CV ketel, waar het als het goed is door de afvoer naar buiten wordt gebracht. Soms is een ketel niet goed geïnstalleerd en kunnen de gassen terug de woning in komen. U merkt daar verder niets van. Je ruikt het gas niet, je ziet het niet en je proeft het niet. Het enige wat je merkt is dat je wat slaperig wordt en hoofdpijn kunt krijgen. Wanneer je in de ruimte blijft en in slaap valt, zul je veelal niet meer wakker worden: het gas is dodelijk.

Wat kan ik er tegen doen?

Een koolmonoxidemelder is een eenvoudige melder, vergelijkbaar met een brandalarm. De melder detecteert de hoeveelheid gas in de ruimte en wanneer dat boven een bepaalde drempelwaarde komt, zal het alarm afgaan. U weet dan dat er iets loos is en kunt het beste direct de bron van het gas uitschakelen (door de open haard te doven of de CV ketel uit te schakelen), ramen en deuren open zetten en de hulpdiensten bellen. Let wel op de speciale bevestigingsinstructie bij de melder; de melders moeten op andere plekken opgehangen worden dan brandalarmen!

You Might Also Like