Een klus waar je een lange tijd tegenaan kunt kijken is het opnieuw kitten van je badkamer of keuken. Na een aantal jaar wordt de kit minder mooi. Vooral in de badkamer kan de rand wat zwarte puntjes krijgen. In de keuken wordt veel gekookt en de vetten die daarbij vrij komen kunnen ervoor gezorgd hebben dat de kitrand er niet meer mooi uitziet. Het is geen leuke klus, maar wel een klus die, als je hem hebt uitgevoerd, een voldaan gevoel geeft. En natuurlijk wil het oog ook wat. Want laten we eerlijk zijn een schimmelende kit rand ziet er niet zo mooi uit en voor je gezondheid is het ook niet goed!
Dus tijd om je handschoenen aan te trekken en onderstaande stappen te volgen.
Verwijderen
Belangrijk is om eerst de oude kitrand te verwijderen. Hoe doe je dit? Je kunt met een mes vaak het grootste gedeelte wegkrijgen, pas hiermee op dat je de tegels of het blad niet beschadigd. Daarnaast heb je speciale reinigingsmiddelen om de restanten te verwijderen.
Ontvetten
Na het verwijderen van de oude kitlaag is het belangrijk dat je de ondergrond ontvet . Dit is een van de belangrijkste handelingen, omdat anders de primer niet het gewenste effect zal gaan hebben.
Hechtingsprimer
Het aanbrengen van een hechtiginsprimer is de volgende stap. Het aanbrengen van de primer is van essentieel belang. Dit zal er namelijk voor zorgen dat de kit goed zal hechten aan de ondergrond.
Aanbrengen van de kit
Na de inwerkingsperiode van de hechtingsprimer is het tijd om een nieuwe kitrand aan te brengen. Een aanrader is om een kitrand aan te brengen met een speciaal kitpistool. Dit zodat de kit netjes en gelijk aangebracht kan worden. Zorg ervoor dat de kit het geprimeerde gebied volledig dekt.
Afwerking
Na het aanbrengen van de kit, wordt er vaak voor gekozen om de rand nat te sproeien met bijvoorbeeld zeepsop. Hierna kunt u met een spatel schuin over de kitrand heen strijken. Hierdoor verwijdert u het teveel aangebrachte kit en krijgt u een mooie strakke lijn.