Je dacht dat je alle energiebesparingstips al kende, maar er zijn zo van die tips die zo simpel en logisch zijn dat je er zelf gewoon niet op komt. We weten natuurlijk al dat we ons huis moeten isoleren, een waterbesparende douchekop en dubbel glas moeten nemen en ook zuinig met apparaten en stroom moeten omgaan. Maar wist je bijvoorbeeld ook wat voor effect een open deur heeft op de temperatuur in je huis? En dat er trucjes zijn waarmee je je huis veel beter dan gemiddeld kunt isoleren? Vandaag delen we deze wat minder bekende energiebespaartips met je. Wel zo handig om wat aan energiebesparing te doen want de kosten van stroom gaan de komende jaren flink omhoog. Zo kom je de winter door met een veel lagere energierekening!
Dakisolatie onder je vloer
https://nl.pinterest.com/pin/667095763526815504/
Ben je van plan om binnenkort je vloer te gaan vervangen? Er is niets dat zo koud is als de vloer van je huis. Door het grote oppervlak trekt al deze kou al snel naar boven en verlaagt zo de temperatuur in je huis (om nog maar te zwijgen van koude voeten).
Vloerisolatie is dan een zeer effectieve oplossing. Deze platen zijn veel dikker dan de reguliere vloerisolatie en houden echt alle kou perfect buiten. Je legt ze heel eenvoudig met een messing-groef systeem. Zo heb je nooit meer koude voeten en ook een veel lagere energierekening. Je moet natuurlijk wel even een klein stukje van al je deuren afzagen.
Je deuren en hoe lang ze open staan…
https://nl.pinterest.com/pin/505177283194926240/
Hoe vaak zeggen we deze zin wel niet: ‘deur dicht’. En we kunnen het blijven zeggen en dan nog staan de deuren vaak open. Zeker met kinderen blijft het lastig. Ze denken er gewoon niet aan. Maar we weten allemaal hoe koud het wordt in de winter wanneer je voordeur een paar minuten open staat. En datzelfde geldt voor de andere deuren naar koudere ruimtes in je huis. Er stroomt direct een golf van kou naar binnen.
Gelukkig is daar een super simpele oplossing voor: de deurdranger. Deze zorgt ervoor dat de deur altijd binnen een paar seconden sluit. Je plaatst hem aan de bovenzijde in de hoek en zo gaat je deur vanzelf dicht: wat een gemak! En reken maar dat je hier veel energie mee bespaart. Let wel op met kleine kinderen dat de deur langzaam sluit zodat er geen gevaar is voor kleine vingertjes.
Je koel-vriescombi: een energievreter
https://nl.pinterest.com/pin/521221356849138796/
Naast je wasmachine is ook je koelkast een echte energievreter in huis. Zeker wanneer deze al wat ouder is. Denk er daarom aan om de deur echt maar kort open te houden en de rubberen rand te vervangen wanneer deze versleten is.
Maak ook de ventilatieopeningen regelmatig schoon (hier verzamelt zich vaak veel stof) en ontdooi je vriezer regelmatig. Wanneer daar een dikke laag ijs in zit, dan verbruikt deze veel meer energie. En wist je dat je ook op de koelkastdeur een deurdranger kunt plaatsen? Bij veiligheid-sloten.nl vind je een zeer ruim assortiment met deurdrangers.
Thermostaat op tijd omlaag
https://nl.pinterest.com/pin/481814860119287912/
Dit weten we natuurlijk wel, maar in de praktijk doen we het vaak niet: de thermostaat op tijd naar beneden zetten. Wen jezelf eraan om een uur voordat je naar bed gaat of wanneer je weggaat de temperatuur op 14 of 15 graden te zetten. Je moet het jezelf even aanleren, maar zeker in de winter scheelt dit bergen met geld.
Vind je dit toch lastig? Koop dan een programmeerbare thermostaat dan kun je dit instellen op de dagen dat je er niet bent. En er bestaan tegenwoordig ook thermostaten met sensoren die vanzelf uitgaan. Gemak dient de mens!