Zijn er ruimtes in te richten, dan volgt de verlichting vaak terloops. Op bepaalde plekken komt een hanglamp en zodra de indeling vorm heeft gekregen, wordt deze aangevuld met lampen. In dit geval is er nauwelijks sprake van een serieuze lichtplanning, en dát is zonde! Lichtplanning zorgt ervoor dat ieder aspect van een woning, of van een (bedrijfs)pand subliem en optimaal tot z’n recht komt. Denk maar eens aan kantoorpanden, of monumentale panden die aan de voet van het pand verlicht worden; het lichtschouwspel is vaak magistraal en laat het pand op een zeer fraaie wijze naar voren komen. Dergelijke verlichting is ook binnen het interieur te verwezenlijken, zij het op een andere wijze.
Lichtplan?
Voordat er ook maar iets verbouwd of verandert wordt in je woning, doe je er verstandig aan na te gaan wat verlichting kan betekenen voor een ruimte. Kortom: creëer een lichtplan.
- Zijn er bijzondere nissen?
- Vragen diverse plekken om heldere verlichting?
- Zijn er dimmers nodig?
- Wat wordt het, LED verlichting? Spaarlampen, of een combi van diversen?
- Denk hierbij ook even aan het kostenplaatje; LED lampen zijn erg zuinig in gebruik.
- Wil je de lampen laten integreren binnen het plafond, of achter wanden?
- Gemak dient de mens? Dan kies je ervoor om staande lampen te kopen; deze zijn overal met gemak te plaatsen.
- Dienen je lampen functioneel te zijn en voor het juiste licht te zorgen, of valt de keuze op juist op het design van de lamp en is de verlichting eigenlijk bijzaak?
- Houdt rekening met waterproof-lampen binnen badkamers of andere vochtige ruimtes.