Veilig wonen

4 handige hulpmiddelen die je terugziet als je in een revalidatiecentrum woont

19 juli 2019
revalidatiecentrum

Er kunnen uiteenlopende redenen zijn waarom ouderen in een revalidatiecentrum wonen. Denk maar aan problemen met communiceren, stemmingswisselingen en angst, lichamelijke spanning, het gedrag of dementie, afasie of een niet-aangeboren-hersenletsel. Maar ook een oncologische behandeling of een orthopedische ingreep kunnen ervoor zorgen dat ouderen (enige tijd) in een revalidatiecentrum terecht komen. In dit artikel beschrijven wij 4 handige hulpmiddelen die daar te vinden zijn. Van tastbare hulpmiddelen, zoals een wandbeugel en een pakpaal, tot minder tastbare hulpmiddelen, bijvoorbeeld muziektherapie.

Hulpmiddel 1: diverse beugels, een pakpaal en een drempelhulp

Een van de eerste handige hulpmiddelen die je terugziet als je in een revalidatiecentrum woont, zijn hulpmiddelen om de toegankelijkheid van de bewoners mee te vergroten. Je kunt hierbij denken aan een wandbeugel, een bedbeugel, een trapspilbeugel of een pakpaal. Die laatste is een steunpunt die bevestigd kan worden aan het plafond en aan de vloer. Hiermee kunnen bewoners rusten wanneer dat nodig is en komen ze gemakkelijker overeind (wanneer hun zitmeubel naast zo’n pakpaal staat). Met al deze hulpmiddelen bereik je houvast en stevigheid voor bijvoorbeeld ouderen of bewoners die slecht ter been zijn. Tevens garandeer je hiermee een stukje veiligheid en zekerheid. Een ander voorbeeld van een handig hulpmiddel waarmee de toegankelijkheid kan worden vergroot, is een zogenaamde drempelhulp, zodat een rolstoel of rollator gemakkelijk de gang door te krijgen is.

Hulpmiddel 2: muziektherapie

Een ander handig hulpmiddel dat wordt gebruikt in onder andere revalidatiecentrum Eindhoven is muziektherapie. Muziektherapie heeft een positieve invloed op het psychisch en lichamelijk welbevinden van de bewoners en kan een verandering in gang zetten. De kracht van muziektherapie vindt zijn oorsprong in het feit dat muziek invloed uitoefent op de stemming van mensen. Het kan aanzetten tot beweging en het is een manier om met anderen te communiceren. Door naar muziek te luisteren, kunnen herinneringen worden opgeroepen. Tevens kan het helpen om de bewoners zich te laten uiten.

Hulpmiddel 3: ergotherapie

Nog een handig hulpmiddel die je terugziet als je in een revalidatiecentrum woont, is ergotherapie. Bij ergotherapie gaat het erom dat de bewoners zich weer zeker en prettig voelen in alledaagse situaties. Wanneer dagelijkse handelingen en activiteiten steeds meer moeite kosten, ook na een ziekte, trauma of met een handicap, kunnen de bewoners dit met behulp van gerichte therapie zo lang en zelfstandig mogelijk uit blijven voeren. Bij ergotherapie wordt er – met aandacht voor de leefstijl, interesses en persoonlijke wensen van de bewoners – samen gericht geoefend en wordt er naar oplossingen gezocht, waardoor zij zo optimaal mogelijk kunnen functioneren.

Hulpmiddel 4: fysiotherapie en fitness

Het laatste handige hulpmiddel waar we het graag nog over willen hebben, is fysiotherapie en fitness. Met behulp van fysiotherapie kunnen klachten naar aanleiding van lichamelijke beperkingen of andere pijnklachten worden aangepakt. Met behulp van gerichte en goed begeleide fitness kunnen aandoeningen, zoals artrose, botontkalking en een te hoge bloeddruk, worden tegengegaan.

Het revalidatiecentrum is een plek waar ouderen, mede dankzij deze verschillende hulpmiddelen, op een snelle, leuke en betere manier kunnen revalideren.

You Might Also Like