Gazononderhoud in de herfst is niet moeilijk, maar wel heel belangrijk. Hoe u het gazon winterklaar maakt met maaien, verticuteren en de juiste bemesting.
Een goed onderhouden gazon is het doel van veel tuinbezitters. Meestal ligt de focus echter alleen op de zomer of tijdens gazononderhoud in het voorjaar. In de herfst wordt het gazon echter vaak genegeerd door veel amateur-tuinders.
Maar precies in de herfstmaanden oktober en november is het belangrijk om volgend jaar de hoeksteen te leggen voor een succesvol gazonseizoen.
Gazononderhoud in de herfst betekent voorbereiding op de winter – en dit is op zijn beurt zo belangrijk voor de komende lente.
Zonder goede verzorging in de herfst, na een lange winter, kan het gazon in het voorjaar drastische schade vertonen, zoals we zelf vonden: gazon in het voorjaar – vergelijking met en zonder gazonbemesting in het najaar.
Gazononderhoud in de herfst
Dus wat is er te doen in oktober en november?
De 3 klassieke werkstappen zijn maaien, bemesten en verticuteren.
1. Zolang het gazon groeit, moet u het ook maaien. De groei is natuurlijk afhankelijk van het weer, maar de laatste snede zal meestal in november nodig zijn.
2. We raden aan om eind september of begin oktober te verticuteren. In combinatie met een goede bemesting heeft het gazon dan nog tijd om goed te ontspannen en versterkt de winter in te gaan.
De tuingeesten zijn verdeeld over verticuteren. Dit doen we elke herfst en lente. Onze focus ligt echter niet op het “luchten van het gazon”, wat veel tuindeskundigen overbodig vinden. We gebruiken voornamelijk verticuteren om ons mos te verwijderen. Op sommige schaduwrijke plaatsen groeit dit erg sterk – hier passen we ook onze verticuteermachine dienovereenkomstig aan en bewerken we het gebied tweemaal (d.w.z. kriskras).
De incisies zien er dan navenant ruw uit. Maar dat groeit relatief snel terug.
Op sommige andere plaatsen hebben we inderdaad wat duidelijk waarneembaar dood gras in combinatie met lus / kruipende wietplanten. Hier gaan we ook over met de verticuteerder – maar op een hoger niveau en slechts één keer. De bezuinigingen zijn daar niet zo drastisch.
3. Het beste is om te bemesten voordat u gaat verticuteren. Maar we hebben gemerkt dat timing hier niet zo belangrijk is. Ongeacht verticuteren is het belangrijk dat u de meststof aanbrengt zodat de gazonplanten nog tijd hebben om de voedingsstoffen op te nemen.
De meststof moet eerst een beetje oplossen / ontbinden en in de grond komen. En vanaf daar over de graswortel in de grasstengels. En dit transport van voedingsstoffen is pas echt effectief zolang de planten nog groeien – zolang de temperaturen nog hoog genoeg zijn. Plan dus de gazonbemesting in oktober, maar uiterlijk begin november.
Waarmee bemesten
Vooral in de herfst letten we op een meststof met langzame afgifte. In de ijzerhandel is er ook speciale herfstmeststof, die belooft het gazon de winter goed door te brengen.
We mengen dit nog steeds met kalk (ook wel tuinkalk, graskalk genoemd), wat zorgt voor een betere pH-waarde van de grond en dus voor een stabiele en gezonde groei zorgt (ook helpt een geschikte pH-waarde tegen mosvorming).
Voor bemesting gebruiken we altijd een strooier. We denken dat Gardena’s de beste is, en zelfs als de onze na 3 jaar kapot ging, kochten we er nog een: de Gardena Comfort strooier 500 voor 50 euro bij de ijzerhandel bij Hellweg.
Gazonmest toepassen – 3 trucs
Dat met het gelijkmatig strooien van de kunstmest natuurlijk een kleine kunst op zich is. Meestal zie je dit pas een paar weken of maanden later, wanneer het gazon erg onregelmatig groeit en op duidelijk zichtbare paden.
1. Onze tuinkalk: we zorgen ervoor dat we geen kalk in poedervorm gebruiken, maar in kleine balletjes. Dit heeft als voordeel dat je hem tijdens het strooien nog steeds op het gazon kunt zien. Zo weet je waar je al gestrooid hebt.
2. Onze strooiwagen: Omdat we überhaupt een wagon gebruiken en dan een hele grote, die we vullen met een flinke hoeveelheid kunstmest, zien we de plekken die we al hebben bemest.
Zoals u op de foto kunt zien, laten de wielen sporen achter in het gazon waarop u zich optimaal kunt oriënteren. Omdat de auto zich echter niet helemaal tot aan de randen verspreidt, overlappen we hem gewoon een beetje.
3. Onze strooier is onderverdeeld in 10 fasen waarmee we de stroom kunnen regelen. We zijn eraan gewend geraakt om de opening wat kleiner te houden en zo iets minder mest te geven. Om het gazon één keer in de lengte en één keer dwars te bemesten. Dit zorgt voor een aanzienlijk gelijkmatiger verdeling van de kunstmest.
Vervangen
Natuurlijk kan het voorkomen dat delen van het gazin kaal zijn geworden tijdens de droge en warme zomer. De herfst is het beste seizoen voor graszoden leggen. De grasmat heeft dan nog tijd om aan te groeien voordat de winter het groeiseizoen helemaal stopt.