Het is niet voor iedereen verplicht om een VCA cursus te volgen. Ten eerste omdat het hebben van een VCA diploma niet wettelijk verplicht is. Wel zijn er steeds meer werkgevers die van hun personeelsleden verwachten dat zij een VCA diploma hebben. Ben je echter werkzaam als leidinggevende of als ZZP-er, dan is een VCA VOL diploma verplicht. In alle andere gevallen kan een VCA basis cursus voldoende zijn. Ben je niet in het bezit van een VCA diploma, dan is de kans groot dat de opdrachtgever voor een iemand anders kiest. Iemand die wel een VCA cursus heeft gevolgd en wel in het bezit is van een VCA diploma. Ten tweede ben je niet verplicht om een cursus te volgen om examen te mogen doen. Het is uiteraard het ook mogelijk om vanuit een cursusboek te studeren en dan een examen aan te vragen bij één van de examenlocaties in Nederland. Tenslotte heb je nog de mogelijkheid via internet te studeren. Ook dan zal je voor het examen naar een officiële examenlocatie moeten gaan.
Wat leer je tijdens een VCA cursus?
Er zijn verschillende soorten VCA cursussen. Zo is er de VCA basis voor mensen die als uitvoerder op een risicovolle plaats werken, zoals in de bouw of in de off-shore. Daarnaast is er de VCA VOL. De letters VOL staan voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Deze cursus is bedoeld voor mensen die op een risicovolle plaats werken en een leidinggevende functie hebben. Een deel van de cursus voor VCA basis komt overeen met de cursus voor VCA VOL. Onderwerpen zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, het herkennen van onveilige situaties en hoe te handelen bij een brand of explosie maken onderdeel uit van beide cursussen. Vanwege de leidinggevende rol van de medewerkers bevat de VCA VOL echter een paar extra onderwerpen. Zo maken werkplekinspecties, de Risico Inventarisatie en Evaluatie en het plan van aanpak onderdeel uit van de VCA VOL cursus. Daarnaast zijn het bedrijfsnoodplan en het organiseren van VGM bijeenkomsten onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen.
Waarom toch een VCA diploma halen en waar?
Indien je werkzaam bent als leidinggevende of ZZP-er is een VCA VOL diploma verplicht. Indien je werkzaam bent als uitvoerder is een VCA basis diploma niet verplicht, maar zeker wenselijk. Het diploma geeft aan dat je op de hoogte bent van de risico’s die er op je werkplek kunnen zijn. Hierdoor wordt er veiliger gewerkt en zijn er minder verwondingen door arbeidsongevallen. Veel werkgevers stellen hun werknemers in de gelegenheid om een VCA cursus te volgen. Er zijn meerdere opleidingsinstituten die een VCA cursus aanbieden met aansluitend examen, zoals In1keerVCA. Bij grote ondernemingen met veel werknemers wordt er ook regelmatig voor een interne VCA cursus gekozen. De werknemers volgen dan op locatie van de werkgever de cursus en doen op een externe locatie examen. Na 10 jaar vervalt het diploma en zal er opnieuw examen moeten worden afgelegd om het diploma weer in bezit te krijgen.
Via In1keerVCA is het ook mogelijk om examen op je eigen bedrijfslocatie te laten doen.