Heb je een hoge energierekening ontvangen en ben je hiervan geschrokken? Omdat energie niet voor iedereen een interessant onderwerp is, zullen de meeste mensen er niet veel over weten. Maar als je een hoge energierekening ontvangt weet je dat het de moeite waard is om stil te staan bij je energieverbruik.
Is mijn energieverbruik normaal?
Gemiddeld gebruiken huishoudens 1.400 kubieke meter gas per jaar. Wat betreft elektriciteit ligt dit gemiddeld op 3.100 kilowattuur. Dit vertaalt zich naar een energierekening van ongeveer 1.640 euro (prijspeil 2016). Hoewel veel mensen bij hun energieverbruik direct denken aan het rijtje: Gas, water, licht is dit volgens EasySwitch.nl niet geheel correct. Water is namelijk niet iets wat je bij de energieleverancier afsluit.
Maar, wat is normaal?
Een ‘gemiddeld’ energieverbruik is natuurlijk niet zo eenvoudig geschat. Er bestaan verschillen tussen de grootte van huishoudens, typen huizen, isolatie van huizen, vloerverwarming en ga zo maar door.
Gemiddeld gasverbruik
Gemiddeld wordt er door huishoudens 1.400 kubieke meter gas verbruikt per jaar. Hiervan wordt rond de 80% gebruikt om te verwarmen en 20% gaat op aan douchen.
Appartement of vrijstaand huis
Woont u in een appartement, dan woont u meestal ingesloten tussen uw buren. Hier ontvangt u warmte van waardoor u zelf minder hoeft te stoken. Huizen zonder buren zoals vrijstaande huizen en ook twee onder één kap woningen moeten daarentegen alles zelf stoken en zullen dan ook meer energie gebruiken.
Isolatie van het huis
Woningen die goed geïsoleerd zijn verbruiken een stuk minder energie. Huizen van na de jaren 50 zijn doorgaans beter geïsoleerd. Nieuwbouwwoningen moeten tegenwoordig voldoen aan strenge isolatievoorwaarden om energiezuinig genoeg te zijn. Dit leidt tot een gemiddeld lager energieverbruik.
Gemiddeld elektriciteitsverbruik
Gemiddeld wordt er door huishoudens 3.100 kWh aan elektriciteit verbruikt per jaar. Om hierbij een gemiddelde prijs te berekenen is natuurlijk ook de kWh prijs, op EasySwitch.nl te vinden, belangrijk. Echter bestaan er natuurlijk grote verschillen tussen huishoudens wat betreft dit energieverbruik.
Elektrische apparaten in huis
Hoeveel stroom je verbruikt hangt onder andere af van de hoeveelheid apparaten in huis die afhankelijk zijn van stroom. Maar ook wanneer je vloerverwarming hebt, heb je vaak een warmtepomp op elektriciteit nodig die het warme water door de vloer moet pompen. Je gebruikt dan bijna continu energie. Dit leidt automatisch tot een hoger verbruik.
Zuiniger omgaan met elektriciteit
Je kunt gemakkelijk besparen op elektriciteit door oude gloeilampen te vervangen voor nieuwe, energiezuinige exemplaren, alleen nog apparaten aan te schaffen met een zuinig energielabel etc.
Besparen op al je energiekosten
Een makkelijke en snelle manier om in één keer te besparen op al je energiekosten is door het maken van een vergelijking. Er zit namelijk behoorlijk wat verschil in de energietarieven van de energieleveranciers in Nederland. Controleer ieder jaar wanneer je energiecontract afloopt of je bij een andere energieleverancier kunt besparen op je energiekosten.