Sfeer

Waar moet je aan denken bij het maken van een lichtplan?

13 maart 2023

Bij het inrichten van een nieuw huis mag vooral de basis niet vergeten worden. Dat begint allemaal bij de juiste verlichting. Goede verlichting is allesbepalend voor het wooncomfort en de sfeer in huis. Bovendien verhoogt het de functionaliteit van bepaalde ruimtes. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken. Je interieur hierop aan te passen. Weet waar de lichtpunten zijn, hoeveel verlichting je nodig hebt en waar deze moeten komen. Al deze ideeën voeg je samen tot een lichtplan.

Een lichtplan is dus bedoeld om de opzet van de complete verlichting in huis te verduidelijken. Zo wordt de zoektocht naar nieuwe verlichting eenvoudiger en voorkom je dat je meubels op de verkeerde plekken plaatst en zo belangrijke aansluitpunten mist.

Ben je benieuwd hoe je begint met het maken van een lichtplan? Of waar je precies aan moet denken? Lees dan snel verder.

Welke lampen ga je gebruiken? 

Het is goed om in een lichtplan over allerlei aspecten na te denken. Zo ook welke lampen je gaat gebruiken. Welk soort lampen bedoelen we dan. In de meeste nieuwe woningen zien we tegenwoordig wel LED verlichting terug. Geen wonder, want deze zijn goed voor het milieu én de portemonnee. Bovendien beschikken ze ook nog eens over een zeer lange levensduur. Conventionele verlichting wordt daarmee een beetje in de hoek geplaatst. Kijk dus gerust alvast even rond op Ledwereld.nl en ontdek de verschillende mogelijkheden. Het is goed om alvast wat research op te doen. Dat maakt de keuze straks een stuk gemakkelijker.

Verschillende soorten verlichting

Bij het opstellen van een lichtplan is het goed om meer te weten te komen over de verschillende soorten verlichting. Hierbij maken we onderscheid tussen algemene verlichting, werkverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting.

Algemene verlichting vormt de basis. Deze kunnen op zichzelf de gehele ruimte al egaal en mooi verlichten. Andere lichtsoorten dienen ter aanvulling, maar de algemene verlichting hoort altijd de basis te zijn. Belangrijk bij dit soort verlichting is dat er vooral op de mogelijke schaduwvorming wordt gelet. Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Zo worden er meestal lampen gebruikt die het licht omhoog kaatsen naar het plafond. Hierdoor wordt de ruimte rustiger verlicht en benaderd dit eerder de lichtopbrengst van natuurlijk daglicht.

Werkverlichting is functionele verlichting voor als er net wat extra licht nodig is. Bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, tijdens het werken of wanneer nog even huiswerk wordt gemaakt. Dan is het fijn dat je niet direct in de lichtbron kijkt en dat je werk goed verlicht wordt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bureaulamp of leeslamp naast een fauteuil.

Accentverlichting wordt gebruikt om een object of speciale plek in huis extra te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld een schilderij, fotocollage of een kunstwerk zijn.

Sfeerverlichting heeft als doel om extra sfeer in de ruimte te brengen. Dit kan werkelijk alles zijn. Van een kaars op tafel tot een haardvuur. Kenmerkend aan dit soort verlichting is de lagere lichtopbrengst en het warme licht dat zij uitstralen.

You Might Also Like