De gemiddelde Nederlander staat erom bekend het nodige te bewaren. Doe jij dit ook? Dan komt dit mogelijk omdat je gehecht bent aan bepaalde spullen. In dat geval kun je er maar moeilijk afstand van nemen. Het kan echter ook zijn dat jij gewoon een ontzettende hekel hebt aan opruimen. Zo neemt het opruimen van een kledingkast bijvoorbeeld veel tijd in beslag. Jij moet dingen aantrekken om te kijken of je ze nog past en naderhand moet je de kast ook nog weer inpakken. Toch moet het wel gebeuren. Uiteraard ontkom je ook niet aan het opruimen van de rest van jouw woning. Gelukkig kun jij het jezelf een stuk makkelijker maken. Hoe? Met behulp van de KonMari-methode. Hieronder leggen wij jou uit wat deze methode precies is.
Wat is de KonMari-methode?
Heb jij nog nooit gehoord van de KonMari-methode? Dat is geen schande, want veel Nederlanders hebben geen idee wat deze methode precies inhoudt. De methode is bedacht door de Japanse Marie Kondo. Zij heeft organisatorisch talent en kan daarnaast ook nog ontzettend goed opruimen. Om anderen te ondersteunen bij het opruimen schreef zij het boek ‘The life-changing magic of tidying up’. Ze schrijft in dit boek niet alleen over het opruimen van een kledingkast, maar eigenlijk over het opruimen van de gehele woning. Het boek van Kondo wordt verkocht in 25 landen en is een ware bestseller.
Hoe werkt de methode?
In feite bestaat de KonMari-methode uit slechts twee stappen: weggooien en opbergen. Stel jezelf bij het opruimen altijd de vraag of je blij wordt van het product dat je in de handen hebt of waar je nu voor staat. Beantwoord jij deze vraag met ja? Dan mag je het houden. Is dit niet het geval? Gooi het dan direct weg. Daarnaast is Kondo voor een vaste plek voor alle spullen, want dat zorgt voor rust en organisatie. Deze organisatie geldt overigens niet alleen voor spullen die met het blote oog zichtbaar zijn. Ook spullen in kastjes en lades dienen geordend te zijn. Ligt er veel papierwerk in jouw kast? Bundel dit dan allemaal en stop het bij voorkeur in een map. Zo is het netjes opgeruimd en kun jij het toch altijd terugvinden. Wat het uiteindelijke doel is? Dat er enkel nog spullen in jouw directe omgeving zijn waar jij waarde aan hecht!