Nu steeds meer (huishoudelijke) apparatuur digitaal aan te sturen is, kun je dit inzetten om comfortabeler te leven. Daar is je smartphone of tablet een handig hulpmiddel bij. Veel huizen zijn tegenwoordig bijvoorbeeld uitgerust met beveiligingscamera’s. Waar je ook ter wereld bent, het is mogelijk om zodra er beweging geconstateerd wordt live in je huis mee te kijken. Maar het kan allemaal nog beter. Heb je wel eens van domotica gehoord?
Wat is domotica?
Een ander, meer gemakkelijk, begrip voor domotica is huisautomatisering. Met huisautomatisering wordt bedoeld dat allerlei apparatuur in je huis met elkaar samenwerkt en communiceert om het jou zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Domotica moet jouw leven veel gemakkelijker maken op elk gebied. Als al je apparatuur met elkaar verbonden kan worden en met elkaar kan communiceren, kun jij alles vanuit een centraal punt bedienen. Dit kan een bedieningspaneel aan de muur in de woonkamer zijn, maar het kan ook via je smartphone of je tablet. Stel je dus voor dat jij op de bank zit en zonder in de benen te hoeven komen, bedien jij je zonwering, je garagedeur, de verlichting en de verwarming. Je hoeft daar zelfs niet eens voor thuis te zijn. Het is al mogelijk om de verwarming aan te zetten als jij vanuit je werk naar huis vertrekt, of de garagedeur open te zetten, zodra jij de straat inrijdt. Huisautomatisering is zelfs zodanig in te stellen, dat het zich aanpast aan jouw levensritme en je alles automatisch kunt laten uitvoeren. Kortom, dit is de toekomst waar veel mensen al lang van hebben gedroomd. Nu is het mogelijk om de toekomst werkelijkheid te laten worden.
Enkele voordelen
- Met domotica verhoog je het comfort in huis. Dit is niet alleen maar een vorm van luxe, het kan zelfs noodzakelijk worden en zeer functioneel worden ingezet. Denk daarbij aan ouderen en mindervaliden die moeilijk ter been zijn en die nu vanuit een centraal punt alles kunnen bedienen.
- Je krijgt met huisautomatisering meer controle over je woning. Je gaat ’s morgens naar je werk, maar je komt erachter dat je de verlichting hebt laten branden? Van afstand kun je dit regelen. Je kunt ook de temperatuur en luchtvochtigheid gemakkelijk in de gaten houden en regelen.
- Domotica kan je helpen bij het besparen van geld. Zo kun je apparatuur zeer nauwkeurig instellen en laten draaien wanneer jij het nodig acht en desnoods alle apparatuur met een druk op de knop uitschakelen om sluipverbruik te voorkomen.
- Huisautomatisering is een zeer veelzijdig systeem. Het is gemakkelijk uit te breiden met nieuwe apparatuur. Daarnaast zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos.
Hoe zit het nu in elkaar?
Het hart vormt het centrale punt waar alle gegevens bij elkaar komen. De informatie wordt via laagspanningsbekabeling naar het centrale systeem verzonden. Naast het verzamelen van informatie worden er vanuit hier ook instructies gegeven naar de diverse apparaten. Met huisautomatisering heb je vaak dubbele bekabeling nodig. Een laagspanningscircuit dat informatie transporteert van alle apparatuur naar het centrale punt en een normaal 220V circuit dat zorgt voor de werking van alle apparatuur. Als voorbeeld: je drukt in de app op je smartphone op “verlichting woonkamer”, dan zal deze informatie via het laagspanningscircuit naar het centrale systeem worden gestuurd. Het centrale systeem kijkt hoe de huidige stand van de verlichting is. Immers via een inbouw schakelaar kan misschien de verlichting al aangezet zijn. Via het normale stroomcircuit stuurt de centrale eenheid dan de opdracht uit en zal de woonkamerverlichting aanspringen. Met een inbouw dimmer kun je zo ook je verlichting dimmen en uitzetten.
Centrale of decentrale huisautomatisering
Bij het aanleggen kies je voor centrale of decentrale domotica. Bij centrale domotica is het enkel één centrale controller die alle systeeminformatie heeft en aanstuurt. Afzonderlijke apparatuur kan ook alleen door middel van het centrale systeem worden aangestuurd. Bij decentrale huisautomatisering is dit niet het geval. Elke component heeft ook zijn eigen intelligentie en kan ook decentraal worden aangestuurd. Een voordeel hiervan is, dat als er een defect in het systeem zit, niet je gehele domotica buiten werking is. Je kunt afzonderlijke componenten toch nog gebruiken.
Open of gesloten huisautomatisering
Wil je domotica kopen, dan moet je ook de vraag stellen of je een open of een gesloten systeem wilt aanleggen. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor eventuele toekomstige uitbreidingen. Een gesloten systeem is van één bepaalde fabrikant. Je hebt van deze fabrikant dus zowel hardware en software en als je wilt uitbreiden, moet je ook weer voor deze fabrikant kiezen. Een open systeem daarentegen maakt gebruik van een universele code waarmee diverse fabrikanten werken. Je kunt in de toekomst je domotica uitbreiden met hardware en software van verschillende soorten merken.
Bekabelde of draadloze domotica
Huisautomatisering kan zowel bekabeld als draadloos worden aangelegd. Een bekabeld systeem is een betrouwbaar iets waar je zelden storingen mee zult hebben. Maar in een bestaande woning is een bekabeld systeem aanleggen best veel werk en in sommige gevallen zelfs een kleine renovatie. Kabels moeten goed weggewerkt worden in muren, vloeren en plafonds, want anders hangt je hele huis vol met kabels. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een inbouw dimmer. Bij een draadloos systeem heb je hier geen last van. Dit werkt op radiogolven. Dit maakt het systeem iets onbetrouwbaarder, omdat de kans op storingen wat hoger is. Maar je huisautomatisering uitbreiden gaat dan wel weer heel snel en gemakkelijk.