Nederland wordt steeds duurzamer. De overheid heeft zich als doel gesteld dat de nieuwbouw in 2020 bijna energieneutraal moet zijn. Dit wil zeggen dat nieuwe huizen op een zodanige manier worden gebouwd dat ze niet meer energie verbruiken dan dat ze zelf opwekken. Speerpunten zijn zonnepanelen en energie besparen. Vloerverwarming is een van de maatregelen om het energieverbruik te beheersen.
Vloerverwarming infrezen
Vloerverwarming is het meest eenvoudig aan te leggen bij nieuwbouw. Verwarmingsbuizen zijn dan gemakkelijk in de nieuwe vloer aan te leggen. De buizen worden aangesloten op de warmtebron. Dit kan een zuinige cv-ketel zijn of een zonneboiler. Met een waterpomp wordt het water naar een verdeelkoker gepompt waarna het de verwarmingsbuizen instroomt. In de zomermaanden kan het water gebruikt worden om de duurzame woning af te koelen. Door in de bodem van de woning water te verwarmen of te koelen wordt veel energie bespaard. Wil je meer weten over duurzame energie kijk dan eens op Verdermetwind.nl.
Hoofdverwarming of bijverwarming
Hoeveel kost vloerverwarming in een bestaande woning? De prijs hangt af van het type verwarming, de grootte van de kamer en hoe de vloerverwarming gebruikt wordt? Bij bijverwarming kunnen de verwarmingselementen een stuk verder van elkaar liggen dan bij hoofdverwarming. Het kost ongeveer 775 euro om vloerverwarming te installeren in een kamer van 10m2 en deze als hoofdverwarming te gebruiken. Als de verwarmingselementen meer uit elkaar liggen dan kan je 20m2 bedekken voor 775 euro. Het infrezen van verwarmingsbuizen wordt meestal door de vakman gedaan. Door verschillende offertes aan te vragen kan men geld besparen. Vaak liggen de prijzen behoorlijk uiteen.
Elektrische vloerverwarming
Om in een bestaande betonvloer verwarmingsbuizen aan te leggen moeten er groeven worden gemaakt. Dit is een lastig karwei. Veel mensen geven dan ook de voorkeur om elektrische vloerverwarming aan te leggen. Dit heeft een aantal voordelen. De plaatsing is relatief eenvoudig. De mat met de elektrische vloerverwarming is dun en kan eenvoudig op zijn plaats gehouden worden. Een voorbeeld hiervan is de Haceka Fuego vloerverwarming van 4m2 en 600W. Deze mat is 10mm dik met een gewicht van 2.1kg en erg geschikt voor laminaatvloeren en zwevende houten vloeren. De prijs is 299 euro bij bouwmarkt Karwei. Veel mensen denken ten onrechte dat een parketvloer of laminaat ongeschikt is voor vloerverwarming. Wel mag men de temperatuur niet hoger maken dan 27 graden anders droogt het hout uit. De beste geleiding zijn tegels en plavuizen.