Leibomen
Leibomen zijn veel voorkomende bomen in de Nederlandse tuinen. Hun populariteit komt vooral doordat ze maar weinig ruimte in nemen. Een leiboom is een ideale manier om een smalle afscheiding mee te maken. Was er vroeger alleen nog maar een leilinde, tegenwoordig is het assortiment al een stuk uitgebreider. Nu kan er bijna van iedere hoog stamboom een leiboom gemaakt worden. Een leiboom is eigenlijk een boom die een opgaande groei heeft, maar nu in leivorm word gekweekt. Dit is een leirek waar de takken langs groeien. Dit leirek begint meestal op 2 meter. Vooral een leilaurier is op dit moment een populaire leiboom. Het is een groenblijvende boom, dus geeft hij het hele jaar privacy in je tuin. Qua grondsoort is de leiboom ook niet veeleisend.
Belangrijk bij leibomen is het snoeien. Dit moet ieder jaar gedaan worden. Anders zal hij namelijk zijn leivorm verliezen. Hij gaat dan weer in de hoogte groeien. Het snoeien van leibomen kun je het beste in de winter doen en eventueel nog een keer in de zomer. Hoe de snoei het beste gedaan kan worden is per leiboom verschillend.
Het planten kan de hele winter. Alleen niet als het vriest omdat je dan moeilijker een plant gat kunt maken. In de winter –oktober tot en met mei – worden leibomen uit de volle grond geleverd. Meestal zijn ze dan goedkoper in aanschaf dan in de maanden mei tot en met september. In deze periode worden ze met pot geleverd.
De taxus
Een struik die veel voorkomt in de Nederlandse tuinen is de taxus. Dit is toch wel een van de bekendste struiken. Populair door zijn trage groei. Doordat hij maar traag groeit heeft hij maar weinig onderhoud nodig. Ook al snoei je de struik die jaarlijks, het zal niet snel een uit de kluiten gewassen struik worden. Snoei je de struik helemaal nooit dan kan hij een hoogte van 20 meter bereiken. Verder is nog een populair kenmerk dat hij groenblijvend is. Het hele jaar geeft hij beschutting en privacy in je tuin. Ook heeft hij prachtige rood/bruine takken. De naalden van de taxus zijn donkergroen. De zaadjes van de kegels van deze struik zijn heel geliefd bij de vogels. Ook de besjes die er aan komen zijn voor vogels eetbaar. Voor mens en paard zijn dit zeer giftige besjes.
Het planten van een taxus kan het hele jaar. Als het vriest is het alleen lastiger om een goed plant gat te kunnen graven. In de zomerperiode is het van belang dat de struiken, dagelijks van voldoende water worden voorzien. Anders zullen ze uitdrogen. De beste periode om te planten is dan ook tussen oktober en juni.
Snoei verdraagt de taxus prima. Na het snoeien zal hij weer helemaal uit groeien. Het heeft wel weer tijd nodig om te groeien, dit omdat het een traag groeiende struik is. Hou hier dus rekening mee met het snoeien.
Een taxus houd absoluut niet van natte voeten. Let dus op met het planten waar je hem plant!