Wil je graag wat zuiniger met energie omgaan? Het is niet moeilijk om energie te besparen. Er zijn heel veel verschillende manieren om energiezuiniger te leven. En daarvoor hoef je heus niet direct iedere verdieping te isoleren. Soms kunnen kleine aanpassingen een groot verschil maken. In dit artikel leggen we je een aantal grote en kleine klussen in en rondom huis uit waarmee je energie bespaart.
Oude en nieuwe apparaten vergelijken
Er zijn tal van kleine klusjes te bedenken die samen een behoorlijke besparing kunnen opleveren. Het energieverbruik van je oude apparaten en nieuwe apparatuur vergelijken kan lonen. Vaak zijn oude apparaten grote stroomverbruikers. Je kunt dit soort apparatuur het best vervangen door een nieuw model met een beter energielabel. Denk aan keukenapparatuur zoals de waterkoker, de koelkast en het tosti-ijzer.
Lampen vervangen
Een voor de hand liggend klusje is het vervangen van alle gloeilampen en halogeenlampen door spaarlampen of ledlampen. De besparing die je daarmee doet is bijzonder groot. Je kunt bijna eindeloos het licht laten branden en verbruikt nog steeds minder dan bij de ouderwetse gloeilamp – maar dat is natuurlijk alsnog niet de bedoeling. Tegenwoordig worden er spaarlampen verkocht met geler en zachter licht, waardoor je ook dan nog aangenaam licht hebt. Er is zelfs led-halogeenverlichting beschikbaar. De kwaliteit van dit licht is uitstekend.
Besparen met de cv
Een simpele klus om veel warmte te besparen is het isoleren van cv-buizen. Vooral in koude ruimtes gaat veel warmte verloren tijdens het transport. Je kunt deze buizen inpakken met speciaal isolatiemateriaal, waardoor de cv minder hard hoeft te werken. Een andere (extra) manier om warmte te besparen is het gebruik van radiatorfolie. Deze folie plaats je achter de radiator. De warmte die normaal via de muur ontsnapt reflecteert hierdoor de kamer in. Dit klusje is zo gebeurd en erg besparend.
Isoleren en ventileren
Het plaatsen van tochtstrips is gemakkelijk en helpt veel warmteverlies tegen te gaan. Verder kun je een rondje om het huis maken, en eventuele gaten in de buitenmuur op te vullen. Let daarbij wel op dat je geen ventilatiekanalen dicht maakt. Spouwmuren hebben ventilatie nodig. Die wil je dus niet afsluiten.
Zuinigere cv-ketel kiezen
Heb je nog een oude ketel? Je kunt overwegen om die te vervangen door cv-ketel (hoogrendementsketel). Sommige mensen kunnen dit zelf, maar je kunt deze klus ook laten doen door een ervaren installateur. Ketels zijn wel duur, maar zorgen ook voor een hoger, of dus behoorlijk, lager energieverbruik in huis. Verdiep je hier even in, want je kunt er zo voor zorgen dat je best wat minder energie gaat verbruiken.
Isoleer het dak en neem dubbel glas
Warmte stijgt op. Een belangrijke factor in warmtebehoud is een geïsoleerd dak. Dit is een klus die je prima zelf kunt doen als je dak goed bereikbaar is (je hebt bijvoorbeeld een open zolder). Je plaatst isolatiemateriaal tegen het dak en werkt het af met gipsplaten. Voilà! Een andere goede isolatieklus is het plaatsen van dubbel glas. Veel gemeentes bieden tegenwoordig subsidie aan huiseigenaren voor het nemen van zulke energiebesparende maatregelen.
Voorzie jezelf van de laagste energietarieven
Natuurlijk speelt je energieleverancier ook een rol in dit verhaal. Het is lang niet altijd meer zo dat de goedkoopste energieleverancier alleen grijze energie levert. Energie vergelijken kan lonen. Er zijn hele duurzame energieleveranciers met heel concurrerende prijzen. Misschien kun je zo op de kosten besparen, en tegelijk duurzamere energie verbruiken. Let ook even op de welkomstkorting; sommige leveranciers bieden er een van een paar honderd euro. En stap je elk jaar over, dan kun je elk jaar gebruikmaken van zo’n aanbieding.
Grote en kleine klussen in huis
Naast deze grote en kleine ingrepen die je in huis kunt doen met het oog op het energieverbruik, kun je ook andere kleine klussen en grote klussen doen in en buiten huis. Op Wonen & Zo vertellen we je daar graag alles over. Ook als ze niets met het energieverbruik te maken hebben.