Eigenlijk mogen ze niet ontbreken in huis, rookmelders en koolmonoxidemelders. Ieder jaar worden weer vele levens gered doordat er op tijd een alarm af gaat wanneer er brand uitbreekt of koolmonoxide vrijkomt in huis. Laten we eerlijk zijn, een rook- of koolmonoxidemelder wordt niet opgehangen omdat ze iets moois toevoegen aan het interieur. Toch is veiligheid in je huis, waar je veel tijd doorbrengt, van groot belang.
Hoeveel rookmelders heb je eigenlijk nodig in huis?
Het advies is om in ieder geval op iedere verdieping in huis een rookmelder op te hangen. Per 1 juli 2022 wordt deze richtlijn verplicht voor iedere woning in Nederland. Dat is niet zo gek, want rookmelders redden levens. Uit onderzoek is gebleken dat bij meer dan de helft van de woningbranden met dodelijke slachtoffers geen rookmelders aanwezig waren. Soms kan het geen kwaad om naast deze richtlijn wat extra zekerheid in te bouwen. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een inpandige garage hebt terwijl de rookmelder in de woonkamer hangt. Pas wanneer de brand ver ontwikkeld is zal de rookmelder afgaan, met alle gevolgen van dien. Bij dit soort ‘losse’ ruimtes in de woning kan een extra rookmelder dus zeker geen kwaad.
En hoeveel koolmonoxidemelders zijn er dan nodig?
Om te beginnen is het altijd een optie om in plaats van rook- of koolmonoxidemelders te kiezen voor combimelders. Op deze manier wordt rook en koolmonoxide gedetecteerd door dezelfde melder. Het is in ieder geval belangrijk om een koolmonoxidemelder in de buurt bij verbrandingsapparaten zoals de CV ketel te hangen. Dit soort apparaten zorgen namelijk voor een verhoogde kans op het uitstoten van koolmonoxide. Hang de melder niet direct boven het apparaat maar een paar meter daar vandaan, bij voorkeur op ademhoogte. Let er wel op dat de koolmonoxidemelder niet te dicht bij het raam hangt, door toevoer van frisse lucht kan de meting onjuist zijn.
Regelmatig testen
Om veiligheid te garanderen dienen de melders regelmatig getest te worden. Dit kan simpelweg door op de testknop van de melder te drukken. Wanneer de melder afgaat weet je zeker dat de batterij en de melder nog werken. Doe dit maandelijks. Wanneer de melder niet afgaat dient uiteraard de batterij of de gehele melder vervangen te worden. Zorg er ook voor dat je weet wat voor melder je koopt. Vaak wordt er een levensduur van de melder of batterij aangegeven, probeer deze levensduur niet langer te maken dan aangegeven.