De afgelopen anderhalf jaar is de wereld dramatisch veranderd. Elk land moest ineens draconische maatregelen nemen tegen het coronavirus, het reisverkeer lag stil en soms voelde het alsof iemand jouw leven op een pauzeknop heeft gezet. Ook op het vlak van hygiëne is er veel veranderd. Je zou zelfs kunnen stellen dat dit jaar op het gebied van hygiëne de meeste veranderingen ooit plaats heeft gevonden. In dit artikel bespreken we dan ook hoe we door het coronavirus hygiënischer zijn geworden.
Toegenomen voorzichtigheid
Als eerste zijn mensen nu veel voorzichtiger met hun aanrakingen. Een voorbeeld hiervan is dat men de liftknop met hun elleboog in plaats van vinger aantikt. Ook met aanrakingen van persoon tot persoon is men hygiënischer geworden. Handen schudden is tegenwoordig eerder een uitzondering dan een sociale regel. Daarnaast wordt je niet meer fronsend aangekeken als je iemand een boks geeft. Desondanks zou je weer terug kunnen gaan naar wat oude gebruiken. Bijvoorbeeld als je een desinfectiezuil gebruikt voor en na het handen schudden. Ook kan je elkaar weer gewoon een knuffel geven bij een negatieve corona sneltest.
Nieuw aangeleerd gedrag
Ook op het gebied van ander aangeleerd gedrag zijn we hygiënischer geworden. Er wordt nog steeds anderhalf meter afstand van elkaar gehouden. Zo creëer je een betere barrière zodat bacteriën of virus niet zomaar van persoon naar persoon verspreiden. Kwetsbaren dragen binnen relatief vaak mondkapjes om niet het normale griepvirus op te lopen. Daarnaast hoest men bijna nooit meer in hun handen, maar juist in de elleboog. Ook voor het handen wassen geldt dat men dit veel vaker doet. Bij sommigen mensen is dit zelfs verdrievoudigd en wordt het standaard gedaan bij thuiskomst na een werkdag.
Bron: https://www.densproducts.nl/
Het effect van testen
Tot slot heeft de testsamenleving er ook voor gezorgd dat men hygiënischer is geworden. Doordat iedereen nu makkelijk toegang heeft tot een corona sneltest, worden alleen ”veilige” mensen toegelaten tot plekken waar er een hoog risico is om een ziekte via iemand anders op te lopen. Ook dit zou als een vorm van hygiëne gezien kunnen worden.
Al met al heeft het coronavirus veel schade aangericht. Maar het positieve is wel dat wij als samenleving hygiënischer leven. De vraag is natuurlijk hoeveel van dit nieuwe gedrag dat is aangeleerd, ook daadwerkelijk op een permanente manier blijft. Blijven mensen bijvoorbeeld hun handen nu 5 keer per dag wassen, of zal dat weer afnemen? Verdwijnt langzaamaan het handen schudden bij een ontmoeting, of keert het weer terug als vanouds? Alleen de tijd zal het leren.