Doe-het-zelven wordt steeds populairder en gemakkelijker in Nederland. Toch is het lang niet altijd even gemakkelijk, en kan het flik wat stress opleveren. Het begin van elke succesvolle bouwklus, is de juiste materialen uitkiezen. Een belangrijk onderdeel hiervan, is de juiste schroef voor de juiste klus. Je wil immers niet dat je mooie stoel bij het eerste zuchtje wind weer in elkaar stort. Bij hardhout klussen komt dit nog preciezer, omdat de schroef waarmee je werkt dan sterker moet zijn dan de huis-tuin-en keuken schroef. Wanneer je bijvoorbeeld je eigen vlonder of terras wil maken, en hiermee je achtertuin een boost geven, kun je daarom het beste kiezen voor vlonderschroeven. Aangezien er genoeg te kiezen is op het gebied van lengtes, ben jij verzekerd van de juiste schroef en kan je met een gerust hart beginnen aan de klus.
Vlonders en terrassen
Heerlijk in je achtertuin genieten van het lekkere weer, of samen met je vrienden barbecueën: heerlijk toch? Een eigen terras of vlonder is dan wel zo leuk. Wanneer je deze zelf gaat maken, kun je er bovendien jouw eigen touch aan geven, waardoor je jouw droomtuin werkelijkheid kan maken. Het is bovendien lang niet zo moeilijk als het misschien klinkt, dit is wel te zien aan de hoeveelheid mensen die tegenwoordig hun eigen vlonder of terras aanleggen in hun achtertuin. Bouwbedrijven hebben deze populariteit ook gemerkt, waardoor het ook gemakkelijker is om de juiste materialen aan te schaffen voor de klus. Je kan hierbij zelf alles bij elkaar zoeken, of gebruik maken van de gemakkelijke alles-in-een pakketten voor terrassen en vlonders. Vlonderschroeven zijn hierbij de beste keuze: door hun sterkte zijn ze ideaal voor het werken met dit soort hout, ze zijn gemakkelijk aan te brengen, en bovendien zijn ze nauwelijks terug te herkennen in het eindresultaat. Daarnaast zijn vlonderschroeven geschikt in het werken met andere soorten hardhout, zoals azobe en bankirai.
De werking van vlonderschroeven
Door een extra schroefdraad net onder de kop van de schroef is de vlonderschroef zo sterk. Dit betekent dat jij je geen zorgen hoeft te maken nadat je alle schroeven hebt aangebracht over het eventueel loslaten van de planken. De vlonderschroef is verkrijgbaar met een cilinderkop en met een freeskop. De cilinderkop is handig, omdat deze zorgt voor geringe splijtvorming in het hout, wat wel zo handig is in een terras. Bovendien is de kleine kop bijna onzichtbaar in het uiteindelijke eindresultaat, en verzinkt de schroef meteen in het hout. Voor een vlonderschroef hoef je bovendien vaak niet voor te boren, wat alweer tijd scheelt. Ze zijn beschikbaar in een SPAX en Terrasso uitvoering. Om de schroef te gebruiken heb je TORX gereedschap nodig.
Hoe moet je de vlonderschroef gebruiken?
Hoewel voorboren voor de vlonderschroef niet nodig is, wordt dit vaak toch aanbevolen. Welke kop je ook hebt gekozen, om de schroef aan te brengen heb je een boor of schroevendraaier nodig met een TORX aansluiting. Dit aanbrengen gaat door het profiel van de schroef erg gemakkelijk en snel. Voor je het weet, zitten alle schroeven al goed vast, en heb je een mooi afgewerkt resultaat.