Smaken verschillen. Dat is een ding dat zeker is. De één houdt van grote, moderne keukens met veel inbouwapparatuur, de ander geeft de voorkeur aan kleine nostalgische modellen. Enkele vragen die je voor je verbouwing helpen om je wensen te verduidelijken:
- Ben je van plan veel tijd in de keuken door te brengen?
- Hoeveel mensen maken gebruik van de keuken?
- Voor hoeveel mensen kook je doorgaans?
- Welke apparaten denk je nodig te hebben?
- Hoe groot is de beschikbare ruimte?
- Wil je in de keuken gaan eten?
- Hoe groot is je budget?
Een professionele keuken
Een professionele keuken heeft vaak een doordachte opstelling (de koelkast en het gasfornuis staan bijvoorbeeld naast elkaar) en is onderhoudsvriendelijk. De apparatuur is bijna altijd in roestvrij staal uitgevoerd. Dat is hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Ook opbergrekken, open kastruimte en stangen om kookattributen aan op te hangen zul je in een professionele keuken vaak tegenkomen.
Keukenfabrikanten hebben al deze elementen in hun programma’s opgenomen, zodat ook amateurkoks van alle voordelen kunnen profiteren. Hetzelfde geldt voor de apparatuur. Er zijn schitterende stoomovens verkrijgbaar, ook voor jouw keuken! Maak je veel gebruik van een frituur of grill? Dan is een inbouwfrituur of grillelement uitermate geschikt.
Niet zo’n fanatieke kok?
Maak je alleen gebruik van de keuken omdat het gezond is om zo nu en dan warm te eten? Dan hoeft de keuken niet heel groot te zijn. De keukenapparatuur die je kiest zal heel praktisch zijn; moderne snufjes zijn overbodig. Met een magnetron kan in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel worden gezet. Een fornuis met zes pitten heb je niet nodig, vier is meer dan genoeg. Wil je zo nu en dan een ovengerecht klaarmaken? Dan is de combimagnetron een uitkomst.
keuken als hart van het huis?
Voor mensen die veel tijd in de keuken doorbrengen en er zelfs een woonkeuken van hebben gemaakt, gelden heel andere eisen. Woonkeukens zijn vaak wat informeler dan andere ruimtes in huis, omdat er een prettige bedrijvigheid heerst. Je hebt er alles bij de hand, van espressoapparaat tot televisie: het zijn échte leefvertrekken geworden.
Dat daar veel ruimte voor nodig is, is een achterhaald idee. Ook in een kleinere ruimte kun je prima een woonkeuken creëren. Een praktische indeling maakt het mogelijk alle benodigde apparatuur onder te brengen én ruimte over te houden voor een gezellige eettafel. Met kasten en kastfronten kun je de sfeer creëren waar je van houdt.
Meerdere gebruikers?
Als je niet de enige bent die graag kookt, is de hoogte van het aanrecht belangrijk. De gemiddelde hoogte is 90 cm, maar lange mensen kunnen ook voor een aanrecht van bijvoorbeeld 1 meter kiezen. In professionele keukens en woonkeukens wordt de kookplaat vaak lager geplaatst (handig om in de pannen te kunnen kijken) en het snijgedeelte weer hoger.
Door delen van het aanrecht op verschillende hoogten te monteren, kunnen zowel grote als kleine mensen er makkelijk gebruik van maken.
Wilt je meer tips over wonen? Ga dan naar Wonenwereld.nl en Wonentrends.nl