Veel mensen verwachten het niet, maar het najaar is een heel goede tijd om een tuin aan te leggen.
In het voorjaar verlangt iedereen er naar om buiten te zijn en gaan we hard aan de slag in de tuin. Snoeien, onkruid wieden, zaaien en nieuwe tuinplanten planten. We willen zo snel mogelijk genieten van bloeiende bloemen dus hup, aan de slag! Maar eigenlijk zou het veel verstandiger zijn als we tuinplanten in het najaar in de tuin zetten. Waarom?
- In het najaar is de grond nog warm van de zomer en kunnen planten sneller wortelen. In de lente is de grond koud en dan kost het de plant veel meer energie. Dat betekent dat als je in het najaar plant, de plant al geworteld is in het voorjaar en zijn energie in groei kan steken in plaats van wortelen, met meer groen en meer bloemen als resultaat.
- Nieuwe tuinplanten hebben in het begin extra water nodig. Plant je in de lente met steeds warmere en drogere perioden dan zul je ook meer gietertjes water moeten geven, of de tuinslang erbij pakken natuurlijk. In de herfst regent het over het algemeen ook meer. Fijn voor de tuin.
- De herfst is dé tijd om bloembollen te poten. Ga je een border aanleggen met vaste planten dan gaan de meeste vanaf mei, juni bloeien. Maar zoals gezegd, in de vroege lente wil je nu juist kleur zien! Daarvoor zijn voorjaarsbloeiende bloembollen ideaal. Deze poot je van september tot december voor bloei vanaf januari (sneeuwklokjes) tot mei (tulpen). Een mooi overgangsbol is de sierui (Allium), deze bloeit in mei en overbrugt de tijd tussen de eerste bloeiende bloembollen en de vaste planten. Ga je de border in de lente aanleggen, dan ben je te laat – of te vroeg – om bloembollen te poten.
- Een financieel voordeel is er ook, hoewel dit pas vanaf november het geval is. Wil je bomen en struiken planten dan kun je deze vanaf november met kale wortels, dus zonder aarde eromheen, kopen. Het zogenaamde wortelgoed. En dat scheelt in de prijs!
Plant je in het najaar dan heb je in het voorjaar tijd om te snoeien, wieden en zaaien. De rest is al gedaan.