Het zijn de kleine details die ervoor zorgen dat een huis helemaal af is. Een van deze onderdelen zijn de raamdorpels. Raamdorpels worden nog wel eens verward met vensterbanken. Raamdorpels worden aan de buitenkant van het huis, onder een raam geplaatst, vensterbanken aan de binnenkant van een huis. Raamdorpels worden uiteraard niet alleen voor de sier geplaatst, ze vervullen ook een belangrijke functie; ze zorgen ervoor dat regenwater niet in een deur- of raamkozijn loopt en voorkomen dat het onderliggende metselwerk vervuild raakt. Welke raamdorpels zijn er en hoe meet ik zelf een raamdorpel in? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen!
Hardsteen en Basalt raamdorpels
Raamdorpels zijn er in diverse materialen en maatvoeringen. De meest bekende materialen zijn Hardsteen (lichtblauw/grijs) en Basalt (antraciet). Ondanks dat beiden materialen erg veel toegepast worden, verschillen ze nogal van elkaar. Zo is Hardsteen een kalkhoudend gesteente wat inhoud dat het materiaal lichter wordt van kleur door zuren in de regen. Dit zorgt ervoor dat een Hardsteen raamdorpel na verloop van tijd een betonkleur krijgt. Totaaltegel biedt Hardsteen Blue Cloud raamdorpels aan, dit gesteente heeft veel weg van Belgische Hardsteen. Blue Cloud Hardsteen wordt veel gekozen vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding. Wil je een raamdorpel die wél op kleur blijft? Ga dan voor de Basalt raamdorpel. Het materiaal is gezoet en is daardoor glad en mat van oppervlak. Totaaltegel biedt beiden materialen aan in vaste maatvoeringen, deze maatvoeringen zijn gebaseerd op de standaard maten die worden toegepast in de bouw. De breedtematen van de raamdorpels zijn: 15,5 cm, 16 cm, 17,5 cm, 20,5 cm en 22,5 cm. Is dit niet de maatvoering die jij zoekt? Je kunt tevens bij Totaaltegel terecht voor raamdorpels op maat.
Hoe meet ik een raamdorpel in?
Raamdorpels kunnen op maat geproduceerd worden, maar vaak gelden vaste maatvoeringen voor de diepte van een raamdorpel. Op basis daarvan heeft Totaaltegel een aantal profielen laten ontwikkelingen met verschillende breedtematen: 15,5 cm, 16 cm, 17,5 cm, 20,5 cm en 22,5 cm. Om dit te kunnen bepalen dien je de diepte (of breedte) maat van het kozijn op te meten. Als eerste is het van belang om met een winkelhaak te meten of het kozijn haaks is. De hoeken dienen namelijk 90 graden te zijn voor een mooi resultaat. Meet vervolgens de minimale diepte van het kozijn op zodat je weet wat de breedtemaat van de raamdorpel moet zijn. Doe dit aan beiden zijkanten van het raam. Bij raamdorpels is het gebruikelijk om deze een aantal cm te laten oversteken. Dit heeft als functie dat het water niet tegen de onderliggende muur aanloopt (en groene aanslag veroorzaakt). Voor de oversteek dien je 4 tot 6 cm (wat je zelf mooi vindt) bij de breedtemaat op te tellen. Alle raamdorpels van Totaaltegel zijn voorzien van een watersleuf aan de onderzijde van de raamdorpel, dit voorkomt dat het water tegen de muur aanloopt. Het enige wat je nog moet doen is het inmeten van de lengte maat (dagmaat). Dit doe je door van muur tot muur de lengte (strak) in te meten. De lengtemaat wordt ook wel de dagmaat genoemd. Trek 6 mm van de totale lengte af voor wat speling. Nu je alle afmetingen hebt, kun je een keuze maken uit de standaard profielen die wij aanbieden op onze website. Je kunt de raamdorpels bij Totaaltegel direct online bestellen, de productietijd is circa 5 werkdagen.
Heb je een specifieke maatvoering nodig? Uiteraard is dit ook mogelijk. Het inmeten van de maatwerk raamdorpel kan op dezelfde manier als hierboven beschreven. Wij vragen je om een werktekening te maken van de raamdorpel waarin duidelijk staat beschreven wat de maatvoeringen moeten zijn. Je kunt ook (ter aanvulling) een mal maken (1:1) en deze aanleveren. Zo ben je er van verzekerd dat de raamdorpels op de gewenste maat worden gemaakt.
Je kunt een natuursteen raamdorpel op verschillende manieren bevestigen; in de lijm, specie of polymeerkit. Na het plaatsen van de raamdorpel, dien je de naden netjes af te kitten. Gebruik hiervoor een kit met dezelfde kleur als de vensterbank.