Eindelijk! De klus zit erop, je hebt de voormalig kinderkamer omgebouwd tot hobby kamer. Niet langer tegen die gedateerde behang aankijken, geen versleten vloerbedekking meer én een kek bureau met nieuwe laptop. Je hebt tevens de plafonnière vervangen door een mooie hanglamp, dus ook als het straks niet meer langer licht is in de avonduren, kan jij je uitleven in je nieuwe kamer. Laat die winter maar komen!
Winter = opwarmen
Over winter gesproken: heb je er dan wel rekening mee gehouden dat de slaapkamer minder warm hoefde te worden dan de hobby kamer? Slapen met max 16 graden is prima, maar om nu een weekblad, magazine of vakliteratuur door te nemen bij 16 graden is niet direct een goede vorm van ontspanning. Heb je alles opgeknapt, maar blijkt nu toch dat je geen rekening gehouden hebt met de verwarming.
Vermogen radiator berekenen
Om een bepaalde ruimte van voldoende warmte te voorzien, moet je zien te achterhalen hoeveel vermogen er überhaupt benodigd is voor diezelfde ruimte. Indien er in de ruimte reeds radiatoren zitten, ga je de capaciteit van die radiatoren berekenen. Pas nadat je dit hebt berekend, kan je zien hoeveel vermogen je nog te kort komt en op basis daarvan kan je ten slotte een weloverwogen beslissing nemen.
Voor elk wat wils
Nu je weet hoeveel vermogen je nog benodigd bent, is het verstandig om te kijken wat optioneel het beste uitkomt. Natuurlijk is prioriteit nr 1 dat de ruimte warm genoeg wordt, maar onder de noemer “het oog wil ook wat”, is het wel verstandig om direct te bepalen wat past bij de rest van je interieur. Je kan kiezen voor een hoge (verticale) radiator of juist een lage en vrijstaande radiator. Ook heb je de keuze uit diverse kleuren en aangezichten (geribbeld, vlakke plaat, met structuurlak, etc). Kortom: om straks toch ontspannen te kunnen lezen in je nieuwe hobby kamer, doe je er goed aan om ook serieus te kijken naar de invulling van je radiatoren.