Wil je graag je eigen zonne-energie opwekken, maar vind je die blauwe, opvallende platen op het dak maar lelijk? Tesla komt met de oplossing: Solar Roof. Een dak waarin onzichtbare zonnecellen zijn verwerkt. Hierdoor valt het helemaal niet op dat je zonnepanelen hebt. Wat moet je allemaal weten over dit innovatieve zonnedak?
Hoe werkt het?
Bedrijven en overheden proberen mensen te stimuleren zelf energie op te wekken, maar vaak vergeten ze dat mensen ook willen dat hun woning er aantrekkelijk uitziet. Doordat bij Solar Roof de zonnecellen zijn verwerkt in de dakpannen, hoef je niks boven op je dak te plaatsen. Je kunt je oude dakpannen dus gewoon vervangen. Solar Roof is beschikbaar in vier verschillende stijlen: Structuur, Effen, Toscaans en Leisteen. Hierdoor kun je een dakpan uitkiezen die goed past bij de stijl van jouw huis.
Oneindige garantie
Volgens Tesla zijn Solar-Roof-dakpannen drie keer sterker dan normale dakpannen. Het vertrouwen in de kwaliteit van de dakpannen blijkt ook uit de garantie die Tesla geeft. Het bedrijf biedt een garantie van maar liefst 30 jaar op de weersbestendigheid en stroomlevering. Op de dakpannen zelf krijg je zelfs een oneindige garantie. Gaat het materiaal na meer dan 30 jaar kapot, dan krijg je dus alsnog garantie – ook al leveren de dakpannen misschien al geen stroom meer.
Goedkoper dan normaal dak
Vaak zit aan dit soort innovatieve producten een flink prijskaartje. Maar volgens Elon Musk, medeoprichter van Tesla, is Solar Roof juist goedkoper dan een normaal dak. Een dak waarbij 35% van de dakpannen energie opwerkt, kost omgerekend zo’n 215 euro per vierkante meter. Als je meer dakpannen met zonnecellen wilt, wordt de prijs hoger.
Stroom opslaan
Solar Roof kan worden geïntegreerd met de Powerwall-batterij van Tesla. Daarmee kun je de stroom die je opwekt gemakkelijk opslaan. Zo kun je ook als de zon niet schijnt gebruikmaken van de zonne-energie. Daarnaast kom je nooit zonder stroom te zitten als er een stroomstoring is. En je hoeft alleen nog maar een energiecontract af te sluiten voor gas. Je kunt je woning hiermee namelijk volledig zelf voorzien van stroom. Let wel op: de Powerwall wordt niet automatisch geleverd met Solar Roof, je zult deze dus los moeten aanschaffen als je hier gebruik van wilt maken.
Energie besparen
Tesla neemt een huis in New York als voorbeeld. Dit huis heeft twee verdiepingen en een dak van 185 vierkante meter. Een Solar Roof voor deze woning kost zo’n 50.000 dollar. Met dit dak kun je in 30 jaar 64.000 dollar besparen aan de kosten voor energie. In Nederland zullen deze bedragen natuurlijk iets anders uitvallen, omdat we hier andere tarieven hanteren voor stroom. Maar je kunt er alsnog vanuit gaan dat je flink bespaart op de energierekening.
Solar Roof bestellen
Is jouw interesse gewekt en wil je Solar Roof graag bestellen? Dat kan via de website van Tesla. Als je Solar Roof bestelt, moet je een aanbetaling doen van 930 euro. Je kunt de bestelling nog annuleren tot het moment waarop je een aankoop- en installatieovereenkomst aangaat. De dakpannen worden in Nederland in 2018 geleverd. Nog even geduld hebben dus.