Het is zomer! Koude en warme periodes kunnen elkaar snel afwisselen. Soms houden warme periodes echter langer aan. Hoe overleef je die soms tropische warmte? En hoe houd je je huis zo lang mogelijk koel? Doe je voordeel met onderstaande tips.
Houd de warmte buiten
Een goed geïsoleerd huis is niet alleen fijn in de winter, maar ook in de zomer. De warme lucht blijft langer buiten, waardoor het binnen langer koel blijft. Neem dit verkoelende effect mee als je twijfelt of je wel of niet je huis wilt isoleren. Hoe kun je isoleren? Door bijvoorbeeld de ruimte in een spouwmuur via gaten in de voegen van de gevel te vullen met isolatiemateriaal. Hierdoor dringt de warme lucht minder snel door de muur heen. Ook dakisolatie is een goede manier. Heb je een zwart en plat dak en een wat ouder huis? Dan kun je ook een te openen lichtkoepel of witte reflectiekorrels op het dak aanbrengen.
Als je huis eenmaal opgewarmd is
Afhankelijk van hoe goed de isolatie van je huis is, zal bij een periode van langdurige warmte de warmte toch in je woning dringen. Als het binnen 20 graden is, kun je dat nog wel overleven. Maar die 27 graden wil je toch zo snel mogelijk kwijt. ’s Morgens vroeg is een goed moment om alles open te zetten. Laat de koude lucht van de nacht nog even snel door je huis heen tochten, voordat de zon overdag zijn werk weer doet.
Slimme inrichting
Als je de mogelijkheid hebt kun je de slaapkamer op de koude kant van het huis inrichten. Dit scheelt in de warmte. Op de zolder een slaapkamer is minder gunstig omdat de warmte via het trappengat omhoog gaat. Een paar ramen op de zolder zijn dan geen overbodige luxe. Heb je een huisdier? Kijk dan eens waar deze gaat liggen tijdens een warme periode. Dieren weten feilloos de koele plekjes in huis te vinden.
Airconditioning en ventilatoren
En natuurlijk kun je je huis koel maken of koel houden met airconditioning en ventilatoren. Heb je niet de ruimte om een airconditioning-apparaat of ventilatoren in huis op te bergen? Je kunt ze ook huren. Ventilatoren maken je huis trouwens niet koel, maar brengen wel verkoeling. Bij hoge temperaturen zweet je en is de luchtlaag om de huid warmer en gevuld met waterdamp. De ventilator blaast deze lucht weg, waardoor de gevoelstemperatuur daalt. Zet een ventilator dus gerust uit zodra je de ruimte verlaat.
Je stroomverbruik gaat omhoog door de inzet van airconditioning (30-85 euro per jaar) en een ventilator (3 euro per jaar). Een goedkoop energiecontract maakt het verkoelen van je huis toch net wat leuker. Overstappen van energie is hiervoor de manier. Kijk voor meer informatie over energie vergelijken op Onlineenergievergelijker.nl.