Hout is duurzamer dan fossiele brandstof, omdat het bij de verbranding minder CO2 uitstoot. Toch kan hout het milieu behoorlijk belasten en daarom is het belangrijk dat je bij het stoken van hout goed op de duurzaamheid let. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet.
Alles begint natuurlijk bij het hout. Ook het hout zelf kun je duurzaam inkopen, maar je kunt ook voor iets anders dan hout gaan. Zo kun je bijvoorbeeld ook houtpellets kopen. Deze zijn, wat hout stoken betreft, nog beter voor het milieu. Het zijn namelijk blokken van samengeperst zaagsel, het zaagsel plakt vanwege het natuurlijke hars in het hout aan elkaar. Er komen dus geen chemische stoffen bij kijken. Het voordeel van houtpellets is dat ze mooi gelijkmatig branden en erg langzaam, waardoor je er langer mee doet dan met een blok hout.
Zorg voor voldoende zuurstof
Zuurstof is een van de basiselementen voor ieder vuur. Wanneer er te weinig zuurstof is, verbrand het hout niet goed en zorgt dat voor meer vervuiling van de lucht. Je kachel wordt dan ook veel sneller vies, want er ontstaat dan veel meer rook. Zuurstof staat je vuur toe te groeien en daardoor wordt het dan ook heter. Hoe heter het vuur, hoe minder rook.
Stook met goed brandhout
Zoals we hierboven al schreven, is het soort hout waarmee je stookt enorm belangrijk. Je kunt dus houtpellets gebruiken, deze werken enorm goed als je duurzaam wilt stoken. Wil je toch liever houtblokken gebruiken? Kies dan voor hout dat goed gedroogd is, nat of vochtig hout is moeilijk in brand te steken en het vuur is dan ook lastig in stand te houden.
Gebruik ook langzaam brandende houtsoorten, zoals eiken-, beuken-, en berkenhout. Je kunt zo namelijk lang doen met je hout. Steek het vuur aan met aanmaakhout, aanmaakblokjes en houtblokken, niet met chemische middelen. Probeer ook geen papier te gebruiken, dat heeft namelijk een hogere uitstoot.
De basis
Begin je vuur op een asbed, ruim dus nooit alle as op als je een vuurtje hebt gestookt in je kachel. As is een goede isolatie en houd het vuur goed warm. Daarbij zitten er vaak nog verkoolde stukjes hout in het as, deze zijn bij het aanmaken van het vuur erg nuttig, omdat ze sneller vlam vatten. Heb je je vuur eenmaal aan, houd het dan een rustig vuurtje. Leg maximaal twee blokken per keer op het vuur. Zo houd je het wel brandend, maar loopt het vuur niet helemaal uit de hand.