Elektrische auto’s zijn populairder dan ooit. Ze zijn een stuk beter voor het milieu dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Maar een elektrische auto heeft wel energie nodig om te kunnen rijden. Daarom moeten ze opgeladen worden via een lader. Het is ideaal om een laadpaal aan huis te installeren; zo kun je altijd met een volgeladen auto op pad. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten voordat je een laadpaal laat installeren. Hieronder vind je een aantal tips om je goed voor te bereiden op de laadpaal-installatie!
1. Ga na of de laadpaal op je eigen terrein komt te staan
Als particulier mag je altijd een laadpaal installeren op je eigen grond of bijvoorbeeld in je garage. Maar als je geen garage of eigen oprit hebt, en de laadpaal daarmee op gemeentegrond plaatst, moet je eerst een vergunning aanvragen. Het is namelijk verboden om zomaar te bouwen op gemeenteterrein. Zorg dat je tijdig een vergunning aanvraagt, het kan soms nog even duren voordat je deze binnenkrijgt. Als je er vroeg bij bent, kun je ook snel door met de installatie. Advies nodig van een specialist? Schakel DES Elektro in met jarenlange ervaring op dit gebied.
2. Let op de afstand tussen de laadpaal en de meterkast
Wanneer je de laadpaal plaatst, moet er vaak nog een kabel gelegd worden. Hoe langer deze kabel is en hoe meer graafwerk erbij komt kijken, hoe hoger de kosten. Je kunt veel geld besparen door de laadpaal zo dicht mogelijk bij de meterkast te laten plaatsen. Het is wel verstandig om rekening te houden met de aansluiting op de auto; waar zit deze en wat is daarom een goede plek om de laadpaal neer te zetten?
3. Bedenk hoe je de laadpaal wil installeren
Er komt heel wat kijken bij de installatie van een laadpaal. Je moet weten hoe je de laadpaal moet aansluiten, want door de elektrische spanning kan het installeren zonder kennis gevaarlijke situaties opleveren. Mocht je zelf geen ervaring hebben met het installeren van een paal, is het verstandig om dit door een laadpalen installateur te laten doen. Zo heb je de zekerheid dat de laadpaal op de juiste manier wordt aangesloten.
4. Denk aan de aansluiting met de meterkast
Een elektrische auto kan een 1-faselader en een 3-faselader hebben. De 3-faselader laadt de auto sneller op, maar vaak is deze nog niet geïnstalleerd in de meterkast. Het kan handig zijn om deze wel te laten installeren. Ook moet je ervoor zorgen dat de laadpaal een eigen groep krijgt. Dan blijft de laadpaal ook tijdens een stroomstoring werken.