Een mooi strak en vooral groene grasmat in de tuin; de wens van een groot deel van Nederland. Mocht je dit willen, dan kom je vaak al ver door graszoden te verkiezen boven het zaaien van gras. Helaas komt er vaak van dat vervelende onkruid in het gras tevoorschijn, ongeacht of dit zoden zijn of gezaaid is. Hoe je dit voorkomt? In dit artikel vind je de richtlijnen voor het voorkomen van onkruid in graszoden.
1. Zorg allereerst voor de juiste grassoort. Gras dat intensief wordt gebruikt, beschadigt logischerwijs sneller. Beschadiging zorgt weer voor onkruid. Kies dus voor een grassoort dat inspeelt op de intensiteit van het gebruik.
2. Maai regelmatig
3. Maar: maai niet te kort
4. Ook graszoden hebben voeding nodig. Voeding zorgt voor weerstand, wat de kans op onkruid weer verkleint.
5. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bemesten en sproeien
6. Het verwijderen van onkruid rondom de grasmat wil onkruid in de grasmat vaak voorkomen
Mocht je toch onkruid in de grasmat hebben, dan kun je gebruik maken van onze eerste hulp bij onkruid:
Onkruid verwijderen op de ‘ouderwetse’ manier
Mocht je toch onkruid in het gazon hebben, dan is dit een zeer effectieve manier. Wat die ouderwetse manier inhoudt? Handwerk! Je kunt onkruid namelijk verwijderen met de hand of een onkruidsteker. Zo weet je zeker dat alles weg is. Nadelen zijn er wel: het kost veel (pijn en) moeite en er kunnen gaten in het gras ontstaan.
Onkruidbestrijding in mest
Gelukkig bestaat er ook een makkelijkere manier. Tegenwoordig zijn er veel bemestingsmiddelen voor het gazon die bestrijdingsmiddelen bevatten. Deze middelen gaan de strijd aan met onkruid. Deze middelen kun je gebruiken tussen maart en september.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Bovenstaande tips kunnen een hoop hoofd-, maar vooral rugpijn voorkomen. Wil je ook een strakke grasmat maar heb je geen idee hoe je graszoden hoort te leggen? Klik dan hier voor meer informatie.