Verhuizen is altijd een spannende klus. Zeker als het gaat om het financieren van je nieuwe huis. En wat gebeurt er met je hypotheekrente? Neem je die mee of stap je over naar een andere hypotheek en dus ook een andere hypotheekrente? Dit zijn geen onbelangrijke vragen en daarom hebben we wat tips en feiten op een rij gezet.
Bank of financieel adviseur?
Het is van tevoren belangrijk om na te denken of je advies over je hypotheek wil inwinnen bij een bank of bij een financieel adviseur. Een bank is vaak voordeliger, maar biedt alleen eigen producten aan. Een financieel adviseur is daarentegen vaak duurder, maar vergelijkt de voorwaarden en producen van verschillende banken. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.
Breng eigen spaargeld in voor rentekorting
Als je eigen spaargeld inlegt, krijg je op grond daarvan vaak rentekorting bij de bank. Dit kan een rentekorting zijn tussen de 0,20% en 0,25%. Onderhandelen over de rentekorting gaat tegenwoordig niet meer. De rentetarieven liggen in Nederland sinds 2013 vast.
Neem je hypotheek mee
Verhuis je naar een ander koophuis, vraag dan aan de bank of je de hypotheekrente mee mag nemen naar je nieuwe hypotheek. Dit is vooral gunstig als je huidige hypotheekrente lager is dan de nieuwe rente die je gaat betalen. In deze markt, waarin de hypotheekrente vrij laag is, is dat waarschijnlijk niet verstandig. Informeer daarom goed rond en kijk hoe het uitpakt!
Bereken je maximale hypotheek en informeer goed over je kosten!
Laat je van tevoren goed informeren over de kosten van een verbouwing of verhuizing. Vergeet dus niet om ook naar je hypotheek te kijken! Bereken je maximale hypotheek, zodat je zeker bent van je uitgaven. Ben je nog niet zeker van je hypotheek? Vergelijk hypotheken dan eerst! Vergeet daarnaast niet dat verhuizen ook vooral leuk moet zijn. Staar je dus niet blind op allerlei kosten van hypotheken. Je gaat een nieuw huis kopen! Een nieuw deel van je leven beginnen! Vergeet niet te genieten van je nieuwe huis.