Groene daken worden steeds populairder. Wat houdt dat precies in, zo’n groen dak? Heel simpel: een groen dak is een dak waarop planten groeien. Zo’n duurzaam dak heeft een positieve invloed op het milieu én je woning. Wij hebben alle voordelen van een groen dak voor je op een rij gezet.
Sedumdak
Er zijn verschillende planten geschikt voor op het dak, maar meestal wordt gekozen voor sedum. Dit is een vetplant die niet diep wortelt, verschillende weersomstandigheden aankan, weinig onderhoud nodig heeft en er ook nog eens leuk uitziet. Het plaatsen van sedum is mogelijk bij zowel een plat dak als een schuin dak. Sedum is namelijk niet erg zwaar. Een sedumdak bestaat uit vijf verschillende lagen; een paar beschermingslagen, een paar lagen voedingsbodem en bovenop een laag met de vetplantjes zelf.
Verkoeling en isolatie
Een groen dak zorgt ervoor dat je woning in de zomer lekker koel blijft. De temperatuur van een normaal dak kan in de zomer wel oplopen tot 70 graden. Met een groen dak stijgt de temperatuur nooit boven de 37 graden uit. In de winter zorgt een groen dak juist voor goede isolatie, doordat de warmte opstijgt en minder goed kan ontsnappen door het dak. Dit zorgt ervoor dat je in de winter maar liefst 23% minder gas verbruikt. Daardoor bespaar je dus enorm op de stookkosten. En nog een extra voordeel: een groen dak zorgt voor een betere isolatie tegen geluid.
Betere luchtkwaliteit
De planten op het dak zorgen ervoor dat CO2 en water door zonlicht omgezet worden in zuurstof. Met vijf sedumdaken wordt de CO2-uistoot van één auto gecompenseerd. Ook haalt een groen dak fijnstof uit de lucht. Fijnstof is erg slecht voor de gezondheid en zorgt voor luchtvervuiling. Zeker in grote steden kunnen meer groene daken zorgen voor een veel betere luchtkwaliteit.
Bescherming van het dak
Een groen dak zorgt ervoor dat de dakbedekking langer meegaat. De plantjes beschermen het dak namelijk tegen verschillende weersinvloeden en slijtage. Zo gaat een sedumdak ongeveer drie keer langer mee dan een normaal dak. Dit zorgt er dus voor dat je je dak minder snel hoeft te vervangen, en dat scheelt weer in de kosten.
Waterafvoer
Als het regent, neemt een groen dak een groot deel van het regenwater op. Hierdoor hoeft er minder water via de regenpijp afgevoerd te worden. Het water dat nog wel via de regenpijp wordt afgevoerd is door de plantjes gezuiverd. Dus wil je echt duurzaam wonen, dan kun je dit water opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van je auto of schoonmaken in huis.
Kosten groen dak
Wil je graag een groen dak aanschaffen? Houd er dan wel rekening mee dat een groen dak jaarlijks onderhoud nodig heeft. Daarnaast is een groen dak duurder dan een normaal dak. De kosten voor een sedumdak verdien je in zo’n 8 tot 20 jaar terug door energiebesparing. Vanuit veel gemeentes wordt wel een subsidie aangeboden voor het realiseren van groene daken. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl of er in jouw gemeente een subsidie wordt aangeboden. Is een groen dak jou toch iets te prijzig, maar wil je wel duurzamer wonen en besparen op energie? Dan is energie vergelijken een slimme manier om kosten en duurzaamheid te combineren. Sluit een groen energiecontract tegen een eerlijke energieprijs af, naast het aanleggen van een groen dak, dan ben je natuurlijk helemaal verantwoord bezig.