Slapen is een heel fijn iets, maar voor sommige mensen is het niet zo zwart-wit. Niet in slaap kunnen komen, te veel of te weinig slapen en wakker worden met allerlei kwaaltjes is voor sommige mensen een dagelijkse realiteit. Ben jij één van die mensen en zoek je naar een oplossing voor dit probleem? Begin bij het begin en kom er eerst achter waar de problemen vandaan komen.
Psychische klachten
Diverse psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk kan inslapen, niet kan doorslapen of dat je juist veel te veel slaapt. Bovendien kunnen de psychische klachten zorgen voor lichamelijke klachten als hoofdpijn. Denk hierbij aan depressie of angst.
Verkeerde houding
Wanneer je slaapt in een verkeerde houding word je wellicht wakker met hoofdpijn, rugpijn of spierpijn. Het is onderzocht welke positie het beste is. Slapen op de buik wordt afgeraden, en slapen op de zij en de rug is wel goed. Bovendien is een comfortabel matras en hoofdkussen cruciaal voor een goede nachtrust. De houding waar je in slaapt is echt bepalend voor de kwaliteit van je nachtrust, ook al denk je misschien van niet.
Snurken en slaapapneu
Ook deze twee dingen kunnen bijdragen aan een minder kwalitatieve nachtrust. Iemand met slaapapneu stopt gedurende zijn of haar slaap regelmatig met ademen, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Dat leidt tot hoofdpijn in de ochtend, net als snurken. Deze twee dingen zijn allebei behandelbaar en behandeling wordt ook zeker aangeraden.
Verkeerde omgeving
De kamer waarin je slaapt heeft veel invloed op je slaap. Is het erg rommelig of juist niet, is het te koud of te warm, schijnt er veel licht naar binnen? Al die dingen kunnen er onbewust voor zorgen dat je minder goed slaapt. Zorg ervoor dat er altijd voldoende zuurstof in de kamer is en dat er in je kamer een aangename contante temperatuur is. Zorg ervoor dat je het niet te warm hebt met een wollen dekbed, of juist te koud met een dun dekbed.
Knarsen
Misschien ben jij ’s nachts wel je de hele tijd aan het tandenknarsen. Niet alleen is dit slecht voor je tanden, dit kan ook leiden tot hoofdpijn en kaakpijn in de ochtend. Eventueel gaat tandenknarsen samen met slaapapneu of snurken. Dit is wel op te lossen met bijvoorbeeld een bitje.