Er is tegenwoordig is er een nieuwe wandafwerking die het mogelijk maakt om voor een fractie van de prijs glad sausklaar stucwerk te hebben. Dit kan echter enkel op behangklare wanden in recent opgeleverde nieuwbouwwoningen. We hebben het hier over het dunpleisteren van nieuwbouw wanden. Het voordeel van dunpleister is dat het net zo oogt en dezelfde economische waarde heeft als traditioneel stucwerk. Maar dat het tevens net zo snel verwerkbaar en overschilderbaar is als behang. Maar nog belangrijker, de prijs ligt ongeveer op hetzelfde niveau als renovlies.
Hoezo kiest niet iedereen voor dunpleister?
Nieuwbouw wanden stucen met dunpleister bestaat nog niet zo gek lang. Veel stukadoors kennen het niet of hebben er in ieder geval nog nooit mee gewerkt. Willen zij deze werkwijze kunnen aanbieden zullen zij allereerst veel moeten investeren in tijd en machines. Daar zit niet elk bedrijf op te wachten. Enkel innoverende stukadoorsbedrijven beheersen deze technieken en bieden het daadwerkelijk aan. Logisch dus dat niet iedereen hiervoor kiest. Als het niet tot de keuzemogelijkheden behoort kan je er ook niet voor kiezen.
Kan je plafonds stucen met dunpleister?
Nee in principe is dunpleister niet geschikt om plafonds sausklaar glad te stucen. Dunpleister wordt aangebracht in maximale diktes van 2 mm. Bij de meeste plafonds zijn hoogteverschillen veroorzaakt door scheef liggende betonnen kanaalplaten te groot om deze te stucen met dunpleister. Een structuur als spackspuitwerk is bijvoorbeeld ook niet glad te stucen met dunpleister. Om plafonds egaal glad te stucen heb je gauw een laagdikte van 2-6mm nodig, dat ga je met dunpleister niet redden. Dus zorg ervoor dat u uw plafond altijd laat stucen door een professional die met gips werkt.
Conclusie, nieuwbouw stucen?
Dit blijft een vraag die mensen zelf moeten beantwoorden. Kostentechnisch is nieuwbouw stucen zeker de verstandigste keuze. Door de unieke werkwijze met dunpleister is naar onze mening renovlies definitief op zijn retour.